Op 3 juli 2019 is het raadsvoorstel 'Plan van aanpak doorontwikkeling cyclusdocumenten' geamendeerd vastgesteld. Dit betreft het plan om in de komende jaren tot beter leesbare en toegankelijke cyclusdocumenten te komen. Deze ambitie is in de Begroting 2022 weer verder vertaald. We hebben met name ingezet op een verdere ontwikkeling van de doelenboom met een toevoeging van indicatoren en hiermee uitvoering gegeven aan de motie Voortaan wel meetbare doelen (20M277).
Aanpak uitvoering motie 'Voortaan wel meetbare doelen'
Voor de zomer over de aanpak een raadsbrief gestuurd. We hebben de afgelopen periode de volgende stappen uitgevoerd:
- Inzichtelijk maken welke doelen en indicatoren in de begroting 2021 en de bestuursrapportages zijn opgenomen.
- Een vergelijking maken met de P&C-producten van andere gemeenten.
- Een pilot binnen één programma uitvoeren om te onderzoeken wat nodig is om de doelen meetbaar te maken.
- Op basis van de conclusies van stap 3, dit stapsgewijs bij andere programma's toepassen.
Over stap 1 en 2 is direct in de Perspectiefnota gerapporteerd.
Pilot programma S02 Bereikbaarheid
We hebben voor de zomer de pilot van stap 3 voor het programma S02 Bereikbaarheid uitgevoerd. We hebben hierbij gewerkt met de volgende aanpak:
- Er wordt zichtbaar gemaakt, welke concrete resultaten we binnen het programma willen bereiken.
- Hierbij wordt een concreet doel geformuleerd, waarin duidelijk wordt wat we willen bereiken in de stad.
- Bij deze doelen en resultaten worden inspanningen benoemd. De inspanningen maken duidelijk wat we als gemeente zelf gaan doen om de doelen en resultaten te bereiken.
- Vervolgens wordt een indicator gezocht die de concrete resultaten goed in beeld brengt en kan worden opgenomen in de begroting (zoals; zijn ze inhoudelijk relevant, is er politiek draagvlak voor, van welke partijen zijn we afhankelijk).
Het kost tijd om bovengenoemde aanpak met collega's uit te voeren om te komen tot concrete resultaten, doelen en indicatoren. Het is een manier van denken die eigen gemaakt moet worden. Vanuit informatiegestuurd werken worden dergelijke trajecten op meerdere plekken binnen de organisatie uitgevoerd. Deze trajecten helpen ons bij het opstellen van beleid en het scherper stellen van de beleidsdoelen.
In programma S02 is het resultaat van deze pilot aangegeven. Hierbij geldt dat in deze begroting een eerste verbeterslag is gemaakt en dat dit programma zich de komende jaren verder zal doorontwikkelen.
Wat hebben we verder gedaan in deze Begroting
De gemeenteraad ontvangt periodiek verschillende bestuursrapportages waarin een groot aantal indicatoren en veel informatie is opgenomen. Bij de volgende programma's is een koppeling tussen de indicatoren uit de bestuursrapportages en de ambities/doelen in de Begroting gemaakt:
- S06 Participatie en armoedebestrijding
- S07 Zorg
- S10 Klimaat en energie
Bij de overige programma's is gekeken of de indicatoren die in Begroting 2021 al waren opgenomen aan de doelen gekoppeld kunnen worden en/of dat bij doelen extra indicatoren beschikbaar zijn. Hierbij gaat het om een eerste aanzet en zal de komende jaren verder uitgewerkt worden.
Indicatoren
In deze begroting staan effectindicatoren opgenomen. Effectindicatoren vertellen iets over de het effect dat beoogd wordt met de inspanningen van de gemeente. Zij gaan over de vraag: 'wat willen we bereiken'. Hierbij past de kanttekening dat het al dan niet realiseren van de effecten in de meeste gevallen van meer factoren afhankelijk is dan alleen het gemeentelijke beleid. Op dit moment hebben we geen prestatie-indicatoren opgenomen. Prestatie-indicatoren gaan over 'hoe bereiken we onze doelstellingen?' en richten zich op het resultaat van de ingezette activiteiten/ inspanningen. In tegenstelling tot effectindicatoren, verandert de aard van prestatie-indicatoren regelmatig; bijvoorbeeld doordat inspanningen afgerond zijn of nieuwe inspanningen worden ontwikkeld. In deze Begroting staan de inspanningen voor 2022 benoemd. In verschillende bestuurs- en voortgangsrapportages (zie bijvoorbeeld de monitor New Energy Made in Arnhem) worden zowel effect- als prestatie-indicatoren gepresenteerd.
Onderzoek rekenkamer Jaarstukken 2019
In mei 2020 heeft de Rekenkamer een onderzoek gedaan naar de vraag of de jaarstukken 2019 de gemeenteraad in voldoende mate zicht geven op de financiële positie en de geleverde inhoudelijke prestaties.
De Rekenkamer heeft hierbij aangegeven dat de mate waarin over het college de raad informeert over het realiseren van de doelen op inhoudelijk gebied beter zou kunnen. We hebben met bovengenoemde aanpak hierin weer stappen gezet. Tevens heeft de rekenkamer in dit onderzoek aangegeven dat de beheerplannen een duidelijkere plek in de begroting mogen krijgen. In de paragraaf Kapitaalgoederen is een eerste stap gemaakt om aan deze aanbeveling uitvoering te geven en zal de komende jaren verder doorontwikkeld worden.