We blijven ons ook in 2022 inzetten voor een nog beter bereik en meer gebruik van onze inkomensregelingen. Specifiek richten we onze aandacht hierbij op de werkende minima. Het verbeteren van de informatievoorziening, het benutten van de diverse vindplaatsen en het stroomlijnen van het aanvraagproces voor minimaregelingen vraagt ook komend jaar de nodige aandacht. Hiermee geven we tevens uitvoering aan Motie 20M353 (hulp bij armoede begrijpen en vinden) en Motie 20M343 (Een keer aanvragen is genoeg).
De nieuwe Gelrepas is sinds 1 januari 2021 beschikbaar. Door betere monitoring weten we nu beter wat er gebeurt. We gaan het gebruik van de nieuwe Gelrepas in 2021 goed analyseren. In 2022 gaan we het programma-aanbod waar nodig verder versterken met nieuw aanbod. De focus ligt op sport- en cultuuractiviteiten, waarbij we ook het aanbod van sport en cultuur in de wijken een plek willen geven in de Gelrepas. We willen pashouders hierbij betrekken (we denken aan het inrichten van een panel van pashouders) zodat we steeds meer dat aanbieden waar vraag naar is. Ook voeren we een eerste tevredenheidsonderzoek uit. Het streven is een Gelrepasprogramma voor en door pashouders. Waar zinvol verbinden we van andere voorzieningen aan de Gelrepas. Het ondersteunen van gezinnen bij schoolkosten en de korting op de ID kaart voor minima met een Gelrepas zijn hier voorbeelden van. We werken vanuit de Gelrepas samen met Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport en Cultuur. Verder zetten we in op extra communicatie over de werking van de nieuwe pas, in afstemming met de intermediairs en de aanbieders. Bij de volgende verlenging van de Gelre Pas eind 2021, nodigen we pashouders vrijblijvend uit om de budgetcheck van Rijnstad te doen en kijken we hoe we de conclusies uit de budgetcheck kunnen gebruiken voor acties om mensen duurzaam uit armoede te halen. (overgenomen motie 21M104).
Met ingang van 1 januari 2022 verhogen we voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor de Individuele Inkomenstoeslag (IIT) van 105% naar 110% van de bijstandsnorm. Hiermee geven we uitvoering aan amendement 21A33 (Perspectief voor gezinnen met kinderen in Armoede).
Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37