Armoede en schulden voorkomen

Doorontwikkeling gelijke kansen kinderen en jongeren

Doorontwikkeling gelijke kansen kinderen en jongeren

  • We brengen de problematiek van kinderarmoede en de manier waarop we het kunnen doorbreken nog meer in beeld. Ten eerste met een onderzoek naar de wijze waarop verschillende vormen van kinderarmoede (intergenerationele-, situationele of migratiearmoede) duurzaam doorbroken kunnen worden. Daarnaast met verdiepende gesprekken die we gaan voeren met kinderen die in armoede opgroeien. Met de resultaten gaan wij het komend jaar nog gerichter acteren op het vergroten van de ontwikkelingskansen van kinderen die in armoede opgroeien.
  • Zo stemmen we het programma Kansrijke start (0-2 jaar), Kansrijk opgroeien (0-18 jaar) en de wijkgerichte aanpak specifiek voor kinderen van 0-4 jaar (cruciale fase) beter op elkaar af.
  • Daarnaast bepalen we per wijk, afhankelijk van het type kinderarmoede in de wijk, welk collectief aanbod het best passend is. Ook de Gelrepas ondersteunt deze inzet door meer wijkactiviteiten in het Gelrepasprogramma op te nemen.
  • Tegelijkertijd ondersteunen we ouders vanuit de integrale dienstverlening in de wijk zo goed mogelijk naar meer financieel perspectief. Hierbij helpen wij hen bij wat zij nodig hebben om hun kinderen goed te kunnen begeleiden in hun ontwikkeling.
  • We sluiten met onze doorontwikkeling ook aan op de Arnhem-Oost aanpak en op de centrale visie van het Jeugdbeleid.
  • We gaan in gesprek met scholen over hoe zij kinderen die opgroeien in armoede nog beter mee kunnen laten doen, hoe zij armoede en schulden in gezinnen beter kunnen signaleren en wat zij kunnen doen om de kinderen en hun ouders op weg te helpen naar een financiële goede toekomst.
  • Waar mogelijk ontwikkelen we met het basisonderwijs een educatief aanbod om kinderen al zo vroeg mogelijk vaardigheden te leren rondom het omgaan met geld. Ook de ouders betrekken we hierbij. Ook in het voortgezet en beroepsonderwijs benutten we mogelijkheden voor een educatief aanbod voor de overgang van 17 naar 18. Centraal staat het aanleren van vaardigheden en kennis over zaken die je moet regelen als je 18 jaar wordt. Op het MBO Rijn IJssel is Opr€cht aanwezig. Zij zijn betrokken bij de steunfonds aanvragen en bij jongeren waar er geldzorgen of schulden aanwezig zijn.
Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37