Ambities/Doelen/Inspanningen/Indicatoren

Arnhemmers gezonder en fitter

Arnhemmers gezonder en fitter

Een goede gezondheid vormt de basis voor een gelukkig leven en is daarmee ook de basis voor deelname van inwoners aan onze samenleving. Alle Arnhemmers moeten gelijke kansen krijgen om hun gezondheidspotentieel optimaal te benutten, zeker ook in tijden van corona. Een gezonde leefstijl en een goed ingerichte woonomgeving, met oog voor gezondheid en bewegen, zijn daarvoor belangrijke voorwaarden. Dit is de kern van het plan 'Gezond en Fit; Aanpak voor een gezonde leefstijl in Arnhem' (mei 2020) waarin we als gemeente onze ambities voor gezondere en fittere Arnhemmers presenteren. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar die inwoners voor wie een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is. Dit sluit aan bij de Arnhem-Oost-aanpak.

Achter een verminderde gezondheid van inwoners gaan vaak problemen schuil die zich manifesteren buiten het gezondheidsdomein. Armoede en schulden, problemen rondom huisvesting, een lage opleiding, werkloosheid en ook de kwaliteit en inrichting van de woonomgeving kunnen van invloed zijn op de gezondheid. Dit vraagt om een aanpak die beleidsdomeinen overstijgt. Om die reden betrekken we bij onze plannen diverse partijen in de stad: beheerders openbare ruimte, zorginstellingen, het Sportbedrijf en sportaanbieders, wijkteams, onderwijs en het bedrijfsleven.

We sluiten aan bij het Nationaal Preventieakkoord (2018) en kiezen ervoor te investeren vooral in preventieve maatregelen, ook omdat dit op lange termijn ertoe kan bijdragen dat minder inwoners gebruik (moeten) maken van zorg. We bouwen voort op de stappen die in het verleden al zijn gezet en continueren de interventies op het vlak van bewegen en publieke gezondheid die effectief zijn gebleken.
We continueren het Arnhems Lokaal Sportakkoord waarmee we inzetten op samenwerking met betrokken partijen om bewegen te stimuleren voor alle Arnhemmers. De uitvoeringsfase loopt door in de komende jaren. Daarnaast blijven we inzetten op Urban Sports. Breder dan voor de doelgroep die Urban Sport interessant vindt (10-30 jaar), zetten we in op het beter benutten van de openbare ruimte voor bewegen. Een voorbeeld hiervan zijn de beweegroutes die in de Arnhemse parken gerealiseerd gaan worden.

Corona
De coronacrisis heeft gevolgen gehad voor de gezondheid van Arnhemmers, op allerlei vlak. Hoewel de gevolgen voor de infrastructuur (sportaanbieders, samenwerkingspartners) beperkt blijven, door onder andere steun van de overheid, is het langdurige effect op onze inwoners nog niet te overzien. Juist omdat de coronapandemie heeft aangetoond hoe belangrijk een goede (basis)gezondheid is, is er werk aan de winkel voor ons programma Gezond en Fit. (Extra) investeren in preventie blijkt noodzakelijk om onze inwoners weerbaar te houden. In 2022 intensiveren we daarom onze inspanningen waar we dat kunnen, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. De coronacrisis blijkt harder toe te slaan onder kwetsbare groepen. Daarom blijven wij de focus richten op preventie en het stimuleren van een gezonde leefstijl vooral onder kwetsbare groepen. Nadat de acute crisisperiode voorbij is, blijven we de vinger aan de pols houden wat betreft de gevolgen voor de sport(verenigingen).
Tijdens de coronacrisis is het belang gebleken van een gezondheidsdienst (GGD) die goed is toegerust voor zijn basistaken maar ook snel kan opschalen wanneer de omstandigheden in een crisissituatie dat vereisen. In 2022 bekijken we in nauw overleg met de GGD wat er mogelijk extra nodig is en op welke wijze wij als gemeente extra kunnen investeren om de slagkracht van de GGD te vergroten waar het gaat om gezondheidspreventie, infectieziektebestrijding en publieke gezondheid in het algemeen (motie 21M52g, Investeren in preventie en publieke gezondheid loont).

Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37