Witwassen, drugshandel in welke vorm dan ook, illegaal gokken, mensenhandel en illegale prostitutie zijn vormen van criminaliteit die direct of indirect de openbare orde aantasten en de samenleving ontwrichten. Met het intrekken van vergunningen en sluiting van (horeca)panden wordt onder andere een norm gesteld om te voorkomen dat criminelen voet aan de grond krijgen in Arnhem. Bij de horeca- en exploitatievergunningen worden ondernemers gescreend. Het ruimer toepassen van de mogelijkheden die de wet Bibob biedt, werpt een extra barrière op voor criminelen. De aandacht voor ondermijning wordt vanuit de praktijk doorontwikkeld en doorgezet. Het recentelijk uitgebrachte rapport van de Rekenkamer over de lokale aanpak onderschrijft deze noodzaak. De Rekenkamer stelt dat Arnhem voor wat betreft de omvang van ondermijning niet onderdoet aan de G4-steden. Als oorzaak wordt gesteld dat de gemeente de afgelopen jaren zowel bestuurlijk als organisatorisch weinig heeft geïnvesteerd in de aanpak van ondermijning. Het rapport benadrukt het belang van een gecoördineerde en integrale meerjarenaanpak. Arnhem heeft de laatste jaren een goede beweging gemaakt, die in de aankomende jaren sneller en structureler wordt opgezet. Dit wordt mogelijk gemaakt door de investering die het college en de Raad gaan doen op dit onderwerp: - Er wordt een data-analist aangesteld om slimmer gebruik te maken van beschikbare informatie, te kunnen selecteren en prioriteren.
- Er wordt structureel budget beschikbaar gesteld om mensenhandel in Arnhem te voorkomen, aan te pakken en slachtoffers te helpen (zorg en opvang). Er wordt een uitvoeringsplan Mensenhandel opgesteld en er wordt gekeken naar het lokale prostitutie (handhavings)beleid. Daarbij wordt gekeken naar de aanstaande Wet regulering sekswerk die dit jaar aan de kamer is aangeboden en mede dient ter bestrijding van mensenhandel.
- Er komt, ook ter uitvoering van de motie vanuit de raad, een meerjarenplan van aanpak op ondermijning. Het plan omvat ambitie, duidelijke doelstellingen, stelt prioriteiten en geeft een uitwerking van de noodzakelijke extra capaciteit en middelen op dit onderwerp.
- Er wordt geïnvesteerd in de informatiepositie van de gemeente Arnhem door middel van een meldpunt ondermijning, informatietools om sneller te kunnen screenen en informatie te verbinden, radar modules om ontwikkelingen te volgen en meer inzicht te krijgen in potentiële risicovolle criminele fenomenen. Bij dit laatste wordt ook gebruik gemaakt van de inzichten van het landelijke platform 'Zicht op Ondermijning'.
Onder de regie van de gemeente worden de inspanningen en controles van het Interventieteam Ondermijning Arnhem samen met justitie, politie, handhaving en andere relevante partners voortgezet in de strijd tegen ondermijnende activiteiten. Jeugdcriminaliteit krijgt de aandacht met het project 'ondermijnende drugscriminaliteit onder jeugdigen' (BOTOC). Met de aanpak wordt voorkomen dat jongeren vroegtijdig in de criminaliteit belanden. Het experiment gesloten coffeeshopketen, waaraan Arnhem deelneemt, bevindt zich in de opstartfase en zal in 2021 tot uitvoering komen. |