Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

Bomen zijn belangrijk voor een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving en leveren een bijdrage aan een klimaat adaptieve stad. Hittestress en wateroverlast zijn onderwerpen waar bomen een onderdeel van de oplossing kan zijn. Daarom zijn in het Bomenplan onderstaande doelen beschreven:

  • Arnhem wil een groenere stad: meer (buitengewone) bomen en meer groenmassa
  • Arnhem gaat voor kwaliteit en toekomstbestendigheid (juiste boom op de juiste plek), gezonde, veilige en duurzame bomen
  • Arnhem wil bomen beter beschermen
  • Arnhem wil meer biodiversiteit en groen met elkaar verbinden

Het beheer van de bomen in Arnhem is erop gericht om een jonge boom tot volwassenheid te brengen en daarna zo lang mogelijk te behouden, afgewogen tegen de kosten die daarvoor nodig zijn.
Het bomen Areaal is als volgt opgebouwd:

Categorie

Aantal

Individueel beheerde bomen
Waarvan: Buitengewone/toekomst boom
Vrijstaande/solitaire boom

21280
576
20704

Bomen in een structuur
Waarvan: Structuurboom of Groepsboom
Laanboom of Boom in Groen-Blauwe lijnen of groene hoofdstructuur

29390
5935
23455

Totaal

50670

Bossen

2.365.000 m2

Struweel

    660.000 m2

Tijdens de Boom Veiligheids Controle worden 'onderhoudsstaat', 'toekomstverwachting' en 'ziekte en aantastingen' van de bomen opgenomen. Deze kenmerken geven een indicatie van de kwaliteit van het bomenbestand maar is niet 1 op 1 terug te leiden naar de CROW beeldkwaliteitscatalogus. In de tabellen hieronder zijn de resultaten opgenomen waarbij als indicatie een beeldkwaliteitsniveau is vermeld.

Onderhoudsstaat

Te vergelijken met beeldkwaliteitsniveau

Aantal

Percentage

Aanvaard

B

23691

47%

Regulier

B

20296

40%

Achterstallig

C

  3031

6%

Verwaarloosd

D

    121

<1%

Overig (niet beoordeeld)

nvt

  3231

nvt

Afgelopen jaren zijn bij 30 buitengewone bomen en 30 parkbomen extra maatregelen uitgevoerd ten gunste van de levensverwachting van deze bomen. Er zijn nog 400 bomen die een soortgelijke behandeling kunnen gebruiken. De planning is om elk jaar 50 aantal bomen te behandelen en dit in een cyclus van 7 jaar te herhalen, waarbij elk jaar wordt gekeken waar de maatregel het meest noodzakelijk is. Dit is maatwerk.
De planning en prioritering van onderhoud aan bomenlanen zoals bijvoorbeeld dunning en/of vervanging is nog niet gereed. Naar aanleiding van het nieuwe bomenbeleid is er een nieuwe werkwijze en prioritering gewenst. Dit wordt verder uitgewerkt en afgestemd met het BoomKwaliteitsteam Arnhem.

Jaarlijks monitoren we de voortgang van het boomkroonvolume. Dit is uitgewerkt in de uitvoeringsagenda van het Bomenplan Arnhem

Financiering bomenonderhoud
De raad heeft op 16 juni 2021 de nota investeren, waarderen en afschrijven vastgesteld. Hiermee is met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 het activeringsbeleid op een aantal punten gewijzigd. Een van deze wijzigingen betreft het opnemen van nieuw aangeplante bomen op de balans en het afschrijven van deze bomen in 50 jaar. Voor deze wijziging werden de kosten van bomenaanplant direct ten laste van de exploitatie gebracht in het jaar van aanschaf. Deze manier van financieren biedt tevens kansen voor het toevoegen van extra groen aan de stad omdat er extra middelen beschikbaar zijn gekomen voor het toevoegen van bomen.
Bij het vaststellen van hiervoor genoemde nota is de motie 'Kappen en dunnen bomen in de begroting' aangenomen (21M56). Deze motie roept het college op om expliciet melding te maken van benodigde afboekingen als gevolg van kappen of dunnen van bomen.
Aangezien bomen in de financiële administratie niet per stuk worden geregistreerd, dient de benodigde afboeking van bomen (de waarde van een boom op de balans op het moment van kap) te worden benaderd aan de hand van gegevens die in het bomenregistratiesysteem beschikbaar zijn. Het bepalen van die afboeking doen we als volgt:

  • Voor individuele bomen (straat- en laanbomen, bomen in een park) hanteren we een klasse-indeling, met per klasse de gemiddelde kosten van aanplant. Afhankelijk van soort en locatie wordt een boom ingedeeld in een klasse. Mocht een boom voor de (administratieve) levensduur van 50 jaar worden gekapt, dan wordt op basis van de gemiddelde kosten van aanplant en het jaar van aanplant de benodigde afboeking bepaald.
  • In het geval enkele bomen in een bos worden gekapt (dunnen) hanteren we het uitgangspunt dat er geen sprake is van vernietiging van op de balans opgenomen investeringen in bomen. Het verwijderen van bomen in een bos heeft namelijk een gunstig effect op de overblijvende bomen, waardoor het kroonoppervlakte toeneemt. Direct na dunning ontstaat er daarnaast licht op de bosbodem. De natuurlijke zadenbank komt hierdoor tot kieming en er gaan jonge bomen groeien; herplant is dan niet nodig.
  • Bij kap van een groot deel van, of een volledig bos wordt de boekwaarde benaderd op basis van de gemiddelde kosten van aanplant per vierkante meter en het jaar van aanplant.

Met het oog op dit financieel technische aspect kunnen we opmerken dat in 2022 er geen kap wordt voorzien van bomen die een waarde op de balans hebben; afboeking van bomen zal dan ook niet aan de orde zijn.

Planning

In 2022 worden bij 30-50 buitengewone bomen extra maatregelen uitgevoerd ten gunste van de levensduur van de bomen.
Het aanvullen van boomlanen en bomen in de groene hoofdstructuur zullen projectmatig worden aangepakt waarbij het BoomKwaliteitsTeam adviseert.
De onderhoudsachterstand bij een kleine 7% van de bomen zal verder ingelopen worden en het reguliere onderhoud zal volgens planning worden uitgevoerd.
De jaarlijkse en 3-jaarlijkse boomveiligheidscontrole zal worden uitgevoerd en maatregelen die hieruit voortkomen worden opgepakt binnen de gestelde termijnen.
Boomziektes en plagen worden gevolgd. Beheersmaatregelen worden uitgevoerd en waar nodig wordt bestrijdingsmaatregelen ingezet.

Voor aanplant en groeiplaatsverbetering van bomen is een investeringskrediet beschikbaar.
De volgende projecten staan hiervoor in 2022 op de planning:

  • Revitalisering parkbos;
  • Aanplant bomen museumpark Onderlangs;
  • Aanplant extra bomen op diverse hitte plekken;
  • Aanplant extra bomen in diverse stadparken;
  • Groeiplaatsverbetering diverse buitengewone bomen;
  • Aanplant bomen en realisatie groeiplaatsen Steenstraat;
  • Groeiplaatsen en aanplanten bomen Velperweg;
  • Groeiplaatsverbetering bomen Burgemeester Matsersingel irt verbeteren fietspaden;
  • HOV Metamorfoseallee levensduurverlenging, verplanten en aanplant bomen.
Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37