Paragrafen

Onderhoud kapitaalgoederen

De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over het te voeren afvalbeleid in de gemeente. De komende periode zal nieuw beleid worden uitgewerkt wat tevens van invloed zal zijn op de beheer- en vervangingsopgave van de afval inzamel voorzieningen. Voor de inzamelvoorzieningen is daarom nog geen beheerplan uitgewerkt volgens de nieuwe opzet. Dit zal de komende tijd nog worden opgepakt.
Omgekeerd Inzamelen is het basisprincipe voor de inzameling van huishoudelijk afval in Arnhem. Dit betekent dat de inwoners van Arnhem hun afval goed moeten kunnen scheiden. Een deel van de herbruikbare reststromen worden bij laagbouw aan huis opgehaald. Daarnaast is een uitgebreid netwerk van inzamelvoorzieningen in de stad aanwezig. Het restafval moet naar een ondergrondse container in de buurt worden gebracht.
De keuze voor het instrument diftar, waarbij inwoners door middel van een prijsprikkel werden gestimuleerd om minder restafval aan te bieden, is per 1 juni 2021 gestopt. De hiervoor ingevoerde toegangscontrole met pasjes op de containers voor restafval is buiten werking gesteld. Ook de eerder ingevoerde trommelverkleining is terug gedraaid. Dit heeft geleid tot een versneld afschrijving in 2021 van de investeringen die hiervoor waren gedaan.

Zowel het preventief als correctief onderhoud van de inzamelmiddelen is uitbesteed. De staat van onderhoud van de ondergrondse containers is voldoende tot goed en de containers zijn voorzien van een veiligheidskeurmerk. Er worden periodiek controles uitgevoerd. Met betrekking tot de inzamelvoorzieningen geldt:

  • Zorg voor een geborgde functionaliteit (geen storingen aan de voorzieningen).
  • Te allen tijde een veilige situatie bij de inzamelvoorzieningen voor gebruikers en passanten.
  • Hoogwaardige infrastructuur van inzamelmiddelen, collectief en individueel, waarmee afvalscheiding op elke locatie in Arnhem mogelijk is.

Planning

Het reguliere onderhoud aan de inzamelmiddelen wordt planmatig uitgevoerd.
Noodzakelijk onderhoud aan het Ondergronds Afval Transportsysteem(OAT) is voorzien in de exploitatie.

Het instrument diftar, waarbij inwoners door middel van een prijsprikkel werden gestimuleerd om minder afval aan te bieden, is per 1 juni 2021 gestopt. De ontwikkeling van nieuwe sturingsinstrumenten om de doelstelling op afvalreductie te bereiken, vraagt een nieuwe aanpak die in de komende begrotingsperiode verder wordt uitgewerkt. Afhankelijk van de keuzes die hierbij gemaakt worden zal bekeken worden wat dit betekent voor het beheer en onderhoud van de inzamelmiddelen waaronder ook de afvalbrengstations in Noord en Zuid

Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37