De afdeling Financiën en Control acteert vanuit het visiedocument dat medio 2020 door de afdeling is opgesteld. Centraal thema hierbij is "wij brengen Arnhem verder, met betrokkenheid, onafhankelijk advies en ondersteuning, met kennis en innovaties."
In het afgelopen jaar zijn goede stappen gezet, bijvoorbeeld op het terrein van de actualisatie van het financieel beleidskader, het voorzien in stuurinformatie, de verdere verbetering van ondersteuning en advies bij de producten uit de P&C cyclus en het versterken van de administratieve organisatie.
Onder andere door een pilot Robotic Process Automation is invulling gegeven aan de ambitie op het gebied van innovatie.
In 2022 geven we dit een vervolg en bouwen we dit uit zowel binnen de afdeling als ook naar onze stakeholders toe. In onze financiële administratie en processen brengen we samen met De Connectie de basis verder op orde. We werken in nauwe samenwerking met Informatie verder aan 'Informatiegestuurd Arnhem'.
Ten slotte willen we meer structuur en eenduidigheid aanbrengen in de rollen en werkzaamheden van Gegevensmanagers en Business Control. Invoering van Strategische Personeelsplanning is daaraan ondersteunend en zullen we in 2022 afronden en inzetten.
Auditing en risicomanagement
In de paragraaf Risicomanagement en weerstandsvermogen wordt ingegaan op het beleid voor risicomanagement, het risicoprofiel en de benodigde weerstandscapaciteit, de relatie met de financiële kengetallen en de belangrijkste risico's. De aanpak van risicomanagement is gebaseerd op de nota Risicomanagement en weerstandsvermogen, zoals vastgesteld in de raad van 16 september 2020.
Speerpunten voor de aanpak in 2021 zijn:
- een betere sturing op de maatregelen voor met name de belangrijkste risico's;
- extra aandacht in de vorm van risicosessies voor een aantal grote projecten (bijvoorbeeld de aanpak van Arnhem Oost en de Lauwersgrachtalliantie);
- evaluatie van de jaarresultaten 2021 ten opzichte van het risicoprofiel 2021;
- trainingen risicomanagement van medewerkers om deze goed te faciliteren om risico's goed in beeld te kunnen brengen en hierop te sturen.
In de gemeentewet is in art. 213a vastgelegd dat gemeenten onderzoeken doen naar de doeltreffendheid en doelmatigheid en hierover de raad informeren. Bij de bespreking van de Perspectiefnota 2022-2025 is door de raad onderstreept dat het belangrijk is dit soort onderzoeken ook in Arnhem uit te voeren.
Sinds begin van dit jaar ontvangt de raad ieder kwartaal een overzicht van lopende externe onderzoeken. Enkele onderzoeken dragen kenmerken van onderzoek naar doeltreffendheid en doelmatigheid, maar deze onderzoeken worden op dit moment niet expliciet als 213a onderzoeken geduid.
In september 2021 is de raad geïnformeerd over de vernieuwde aanpak van 213a onderzoeken in Arnhem vanaf 2022. In dezelfde brief is ook het vervolg op de onderzoeken volgens de methode Duisenberg en de aanpak voor het actueel houden van de begroting (zero based opbouwen programma's) opgenomen. Het college heeft in deze Begroting middelen vrijgemaakt voor het kunnen (laten) uitvoeren alle hiervoor genoemde onderzoeken.
Rechtmatigheid en financial audits
Op 26 mei j.l. heeft de gemeenteraad ingestemd met het raadsbesluit 'intern controleplan'. Hiermee heeft de raad het normenkader voor de rechtmatigheidsverantwoording, de controletoleranties en de te benoemen onderdelen in de bedrijfsvoeringsparagraaf vastgesteld. In het intern controleplan en het raadsvoorstel is aangegeven dat het invoeren van de rechtmatigheidsverantwoording per 2021 waarschijnlijk, maar niet zeker is. Informatie die na het vaststellen beschikbaar is gekomen wijst uit dat de rechtmatigheidsverantwoording per 2021 niet door gaat en dat deze (waarschijnlijk) vanaf 2022 afgegeven moet worden.
Over het uitstellen van de rechtmatigheidsverantwoording is de raad op 7 september geïnformeerd. In deze raadsbrief is eveneens aangegeven dat het college de voorbereidingen en de werkzaamheden die gepland zijn middels het interne controleplan 2021 gedurende 2021 wel zal blijven uitvoeren alsof de rechtmatigheidsverantwoording al afgegeven moet worden. Dit zogenaamde 'proefdraaien' is op dit moment in volle gang en gebeurt gedurende heel 2021 in afstemming met de externe accountant. Over de uitkomsten van deze controlewerkzaamheden wordt de raad geïnformeerd via de paragraaf bedrijfsvoering in de jaarstukken 2021.