Hoofdlijnen

Ontwikkelingen in het financieel kader

Impact corona en Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis

Met enige regelmaat wordt de impactanalyse corona geactualiseerd en gepubliceerd op het coronadashboard. De laatste actualisatie dateert van 6 juli. In de jaren 2020 en 2021 zijn vrijwel alle nadelen in de exploitatie gecompenseerd door steunpakketten van het Rijk. Vooralsnog wordt voor het jaar 2022 en verder geen direct effect meer op de exploitatie voorzien. Wel is in het risicoprofiel voor € 3,0 miljoen aan coronarisico's meegenomen. Dit is een daling ten opzichte van de vorige begroting en is nader toegelicht in de paragraaf Risicomanagement en weerstandsvermogen.
 
In de begroting 2021 is de Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis verwerkt. Hierin is vastgelegd hoe Arnhem de bedrijvigheid, leefbaarheid, werkgelegenheid en aantrekkelijkheid van de stad wil beschermen en het herstel wil bevorderen en versterken. Verdeeld over de vier thema's anticyclisch investeren, sociaal sterke stad, leefbare en groene stad en innovatie en vernieuwing is in de stad geïnvesteerd.
Met de raadsbrief van 20 juli is door middel van een first year review toegelicht hoe de uitvoering van de Herstelagenda verloopt. Scherp kijkend naar de Herstelagenda zoals wij die formuleerden, zien wij dat we in het algemeen aardig in lijn lopen met de intenties die wij hadden. Ruim een jaar na de start van de coronacrisis zien we een stadsbestuur en gemeentelijke organisatie die enigszins gewend zijn geraakt aan de onzekerheid van de voortdurende coronacrisis. Het moment dat "het stof is neergedaald" is echt nog niet aangebroken, maar wel wordt voorzichtig duidelijk waar de klappen vallen, waar het enorm meevalt, en waar eigenlijk niet veel valt te merken van de coronacrisis.
Daar waar de klappen het hardst vallen, blijft het exacte effect soms nog lastig precies te duiden. Het Centraal Planbureau schetst een trend van groeiende ongelijkheid: leerachterstanden en gezondheidsverschillen, schuldenproblematiek, mensen met een vast contract en mensen zonder. Zij verwachten dat deze crisis leidt tot een toename van de tweedeling, die zich waarschijnlijk in komende tijd nog verder doorzet. Tegelijkertijd zien we dit op dit moment in onze cijfers nog niet terug. Om goed zicht te hebben op de cijfermatige effecten van corona op verschillende beleidsterreinen hebben we het coronadashboard ontwikkeld en deze actualiseren we nog steeds. Na de zomer blikken we in het coronadashboard op de afgelopen 1,5 jaar terug en duiden we deze ontwikkelingen, mede op basis van landelijke onderzoeken.

Deze pagina is gebouwd op 12/14/2021 14:22:44 met de export van 12/14/2021 14:06:37